Recept
Mina utvalda/testade recept.

Stark julsenap
Räcker till >10
Det här behöver du:
Till julsenapen åtgår det
2dl kokande vatten
1påse (35g) bruna senapsfrön
2påsar (70g) gula senapsfrön
1msk=8g Colmans senapspulver
3 msk=65g honung
3 msk=50g äppelcider vinäger
3krm=4g salt
5 msk=70g rapsolja/majsolja.
1msk=15g Stroh rom
Så här gör du:
Man mortlar senapsfröna, eller har en stavmixer som man kör länge med det kokande vattnet, så det blir en gröt, därefter tillsättes honung, äppelcidervinäger, saltet,  Strohrommen  och rapsoljan med fortsatt mixning, till en lagom kornig senap erhålles - smaklig spis/Leffe sep-2022
Citrondricka
Räcker till många
Det här behöver du:
3st citroner
2Kg strösocker (kan minskas)
2 liter hett vatten
100g citronsyra
1, Rostfri hink, el plast

Så här gör du:
Tvätta och skiva citronerna och lägg i
hinken, häl över strösockret, koka upp
2 l vatten, häll det över och rör om,
låt det hela stå över natten, tillsätt
100g citronsyran, sila och slå över på
rena flaskor, förvaras i frysen, eftersom
inget konserveringsmedel är tillsatt.
Vid servering häll ½dl i ett driksglas och tillsätt
vatten och ev is, Njut och tacka:
Inga-Britt för receptet.


Nertecknat 23Okt-16 av Leffe.

 
 
Murkelsås
Räcker till 4
Det här behöver du:
2 dl torkade murklor
3 charlottenlökar
2 msk smör
4 dl vispgrädde
1 dl vittvin el liknande
häll i stekskyn från köttet
salt&peppar
Så här gör du:

Låt murklorna ligga i blöt i 1 l vatten i minst 2 timmar. Gärna längre,
helst över natten.

Slå av vattnet och hacka svampen, koka dem i 3-4 ggr svampens volym med vatten i 5 minuter, slå sedan bort vattnet, gör så 3 gånger. OBS mycket viktigt

Rör runt och se till att allt grus lossnar från svampen.

Hacka svampen fint och fräs den i smöret i 6-7 minuter tills de
härliga dofterna kommer fram.

Ha i den hackade Charlotten löken och fräs i några minuter till.

Tillsätt vinet och grädden. Låt puttra i några minuter. Häll i
stekskyn från köttet.

Smaka sist av med salt& peppar

Leffe´s grilltorsk
Räcker till 4-6
Det här behöver du:

1-1,5 Kg färska el frysta torskfilleer
2 burkar Matjes filleer.
Smör
Dillkvistar
Ugns-Grill-Aluminiumfolie

Gasol eller Kolgrill

Så här gör du:
Hacka Matjesfilleérna fint och lägg tillbaks i spadet
Tag folie: antal efter personer, skiva smör med osthyveln, lägg först på folien, sedan fördela jämnt med matjes hacket, därefter 1 torskfillè, sedan matjeshacket och smör ovanpå, hacka dill och lägg överst. Vik ihop foliepaketet lägg det/dem på grillen och grilla tills fisken är genom "kokt" Låt gärna foliepaketet stå på eftervärme
Det går lika bra att göra detta i ugn med eldfast form i 220C i 15-20 min
OBS: Inget salt behövs, eftersom Matjesen är salt.
Njutes med någon typ av potatis
 
Lasagne
Räcker till 4
Det här behöver du:
Så här gör du:
Ibiza Chese Cake
Räcker till 8-10 pers
Det här behöver du:

Jag åt en god anorlunda chesecake (utan chese men med choklad) på Ibiza, då kom jag på ett nytt recept.

400g Digestivekex (1 paket)
200 g Smör
5 dl Vispgrädde
1 pkt Ekströms fresta pannacotta
1 pkt Ekströms fresta chokladmousse
Pajform helst med borttagbar botten
 

Så här gör du:

Tag en pajform (gärna med borttagbar botten)
Kör Digestivekexen i matberedare,
blanda dem med smält Smör,
bred ut kexblandningen jämnt i bakplåtspappers försedd pajform
Grädda i ugnen i 175C, 1O min, Låt pajformen kallna, ställ den sedan i kylskåpet en timme för att stelna.
Koka Panacotta enl bruksanvisningen men istället för (2 dl mjölk) tag 3 dl Vispgrädde, när den kokat klart låt kallna lite, men får ej stelna, hälles på degistivekexen - sedan in i kylskåpet igen där det får stelna.
Vispa upp Chokladmoussen enl bruksanvisningen, men byt istället ut mjölken mot 2 dl Vispgrädde , vispa någon minut, därefter i med 100-150g mjuksmält Marabou MÖRK-choklad i chokladmoussen, bred ut detta ovanpå pannakottan
Ställes åter i kylskåpet 1 timme - ät å njut
🙂
PS: Gör du denna Ibiza Chesecake och bjuder dina vänner, så har du garanterat ett leende av lycka på deras läppar DS

Se även långt ner på denna sida så finns ett annat recept med pannacotta och chokladmousse. Passar på nyårsafton.

Mandelkubb snabba
Räcker till 20st
Det här behöver du:
Snabblagade mandelkubb
Sats för ca; 20st

125 g  smör/margarin smält avsvalnat
1 dl mjölk
1 ägg
3 st bittermandlar eller ½ kryddmått bittermandelolja
6 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk hjorthornsalt

Pärlsocker för garnering


Så här gör du:
Blanda det avsvalnade smöret med ägg, mjölk
och bittermandel i en bunke. (helst matberedare)
Blanda de torra varorna och tillsätt dem till smörblandningen
rulla till ca: 4cm tjock rulle, skär i 2,5cm bitar, rulla i handen till en jämn boll doppa i pärlsocker, lägg dem tillplattade på bakplåtspapperklädd bakplåt grädda i 10-15min i 250C ugnsvärme,
vid varmluftsugn  sänk till 220C. 
Grillsås för fläsk-kött
Räcker till 10-15
Det här behöver du:
GRILLSÅS: 1.Rapsolja, 0,7 Ketchup, 0,5 Chilisås, 0,5 Honung, 0,4 Vanlig soya, 0,3 ThaiSoya, 0,3 Ingefära,
0,3 Grillkrydda. Allt mixas ihop med mixerstaven.
Detta ger 4dl
Så här gör du:
Låt hela grillsåsen verka tillsammans med köttet i
en plastlåda/plastpåse över natten, snåla inte på grillsåsen.
Smaklig spis
VANILJSÅS
Räcker till 6-8 pers
Det här behöver du:
Leffes hemlagade vaniljsås
          3 äggulor
         3 dl mjölk
        3 msk socker
       1 msk potatismjöl
      2 dl vispgrädde
     1 msk vaniljsocker (tillsättes sist)
   OBS: 3 tsk= 1 msk
   
Så här gör du:
Leffes hemlagade vaniljsås
 Alla ingredienserna blandas i en kastrull utom
vaniljsockret, sjud upp sakta på svag värme, 
vispa/rör hela tiden (får ej koka) när såsen
tjocknat tag av kastrullen från spisen och låt svalna gärna i vattenbad, när såsen svalnat
ivispas vaniljsockret.
Njut av en fruktpaj med hemlagad vaniljsås, till en kostnad av 10-12Kr för såsen utan onödiga tillsatta kemikalier
 
 
STRUVOR.
Räcker till 20 st / 120 st
Det här behöver du:
Struvor(heter egentligen kejsarkronor)
För 20 st                För 120 st
2 ägg                        / 10 ägg
1 msk strösocker     /  5 msk
1 krm salt                 /  1 tsk
1,5 dl vatten             / 7,5 dl
1,5 dl vetemjöl         / 7,5 dl

kokosfett till fritering
strösocker till garnering
struvjärn
elektrisk fritös med termostat

PS: detta recept är utforskat i 10 år, då Vi gjorde ungefär 200 st struvor varje jul till julbordet  på Söderögården Långalma Östhammar
Så här gör du:
Vispa (med en mixerstav) ägg och socker poröst, tillsätt omväxlande mjöl och vatten: blir som pannkakssmet. Låt smeten stå i kylskåp för att svälla, gärna över natten. (struvorna blir bubbliga annars)
Hetta upp flotyren /cocosfettet/ till 180C,  värm järnet i oljan, järnet måste vara ashett annars fastnar inte smeten.
Häll upp smeten i en lagom smal skål så att järnet går ner, doppa det heta järnet till 2/3 delar i smeten i ungefär 10-15 sek,  sänk ner i den heta oljan, struvan får koka tills den är gyllenbrun,då det nästan slutar bubbla, tag upp och lossa struvan med en gaffel, låt rinna av på hushållspapper, och får kallna... 
Till sist vänd "struvan" i strösocker och njut........Leffe
Leffes kungatårta
Räcker till 8-12 pers
Det här behöver du:
   5  ägg
150g mandel eller mandelmjöl
2½ dl socker
1 msk vaniljsocker
1½ dl  Creme fraiche
Så här gör du:
Mandelbotten.
4 äggvitor
1 ägg
150g mandel som rivs
1½ dl strösocker

Vispa ägg å socker, tillsätt sist rivna mandeln och rör ihop, grädda i en smörad springform i ugnen 175C. i 25-30min  

Kräm.
4 äggulor
1 dl strösocker
1½ dl Creme fraiche
1 msk vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret till krämen i en kastrull värmes sakta till sjudning får absoslut inte koka, när smeten känns lagom krämig tas den av värmen, då vispar man ner vaniljsockret, bred sedan krämen på den nygräddade mandelbotten, får sedan kallna 
Om man vill så kan man strö flagad mandel ovanpå
 
GLÖGG
Räcker till 6 pers
Det här behöver du:
Glögg gjord med Apotekets Aromatiska tinktur

1-1½ cl  Aromatisk tinktur
70 cl  vin
1,5-2 dl socker
(russin o mandel)
Så här gör du:

Blanda alla ingredienser i ett kärl som tål värme, värm till lagom temp servera i glöggmuggar tillsammans med russin o hackade mandlar

"Mazarinmixt-kaka"
Räcker till 12-16
Det här behöver du:

Mazarinmixt-kaka    

       Ägg (1 ägg + 1gula)
2,5 dl  strösocker   
1 tsk bakpulver
3  dl  vetemjöl  
1,5 dl mjölk eller vatten*  
150g  smör eller cocosfett*
3  dl   kokos  
27  rivna sötmandlar (35g)
    bittermandlar (el 12 dropp bittermandelolja)
2,5 dl  florsocker + ev, färg: man kan byta ut vattnet och karamellfärgen  mot några droppar koncentrerad Svart vinbärsjuice eller druvjuice 
bakplåtspapper till formen/plåten.
PS: några påstår att man skall ha i en riven kokt potatis.

Så här gör du:

       Ägg och socker vispas,
      tillsätt ½ av vetemjölet vispa, använd elvisp
      vispa ner mjölken/vattnet*, sedan resten av mjölet 
      och bakpulvret, vispa igen sedan kokosen 
      sätt till de rivna söt&bittermandeln/ 
      bittermandeloljan sist tillsättes 150g smält smör
      eller cocosfettet*.
      Kläd formen med bakplåtspapper
      Gräddas i 200C i 30-35 min
      om önskemål finnes, glaseras kakan med
      florsocker utrört i vatten  10/1 + ev, färg
      innan den har kallnat, skär den sedan i bitar, med
      en storlek av 4X4cm .
     */ tänk på att byta smör & mjölk till cocosfett &
      vatten för dem som är lactosintolerant.
    PS: Detta recept kom till pga, ett hörfel det skulle
           vara antingen mandel eller Cocos, men det
           hörde inte jag, så tack till Karin 🙂 
           

Köttfärs Broccoli/Blomkåls gratäng
Räcker till 8
Det här behöver du:

200g köttfärs
1 påse djupfrysta broccoli/blomkål
( 200g broccoli+200g blomkål)
2 ägg
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 krm salt
2 dl riven ost

Så här gör du:
Stek köttfärsen tillsätt lite tacokryddor
Lägg köttfärsen i en ugnsfast form,
Tina grönsakerna, lägg dem i formen, vispa ihop  ägg, vispgrädde, salt och vete-mjölet, häll det över grönsakerna, sätt in formen i ugnen på 200C i cirka, 25min, 
därefter ta ut å strö över den rivna osten, öka temp till 250C, grädda 10-15 min till... klar att servera
 
ALLIOLI = Vitlöksmajonäs (Spansk)
Räcker till FLER ÄN 10pers
Det här behöver du:

5 vitlöksklyftor (fler om de är små)
5 äggulor
5 dl. Majs eller Rapsolja */
1/2 Citron
1/2-1 tsk salt

En bollvisp eller elvisp med bara 1 visp om du använder 2 vispar så skär det sig.
1 rundbottnad bunke, vitlökspress.
              VARNING!
*/Om du tar "den så goda"(enl TV kockar) OLIVOLJAN,  så kan du elda i kaminen med resultatet, för det smakar satan så illa.

Så här gör du:

Alla ingredienserna skall ha samma temp.
Dela gulan från vitan i äggen, lägg de
5 gulorna i en lagom stor rundbottnad bunke, skala och pressa i vitlöksklyftorna .
Börja att vispa, droppa i
matoljan under vispningen, när du ser att det börjar bli segt fortsätt att tillsätta oljan, men inte i för stora doser, när all olja är tillsatt och ALLIOLIN är tjock som majonäs, tillsättes saften av en halv citron och saltet rör om så att allt fördelar sig(sältan ska vara ung som extrasaltat Bregott)  om ni inte har lyckats att få samma smak som min ALLIOLI så får ni vänta till nästa års kräftskiva....Leffe

PS: Till Er som påstår att det heter AIOLI så är det den Franska varianten som heter så - men detta är en Spansk vitlöksmajonäs = ALLIOLI. som jag tillverkat sedan 1980 DS
 

Snälla: Skicka mig en E-post när det lyckades: till   l.hostedt@telia.com 

Radiokaka
Räcker till 15 pers
Det här behöver du:
Radiokaka / Ischokladkaka.
Ischoklad serverad som kaffekaka var ett måste på 50-talet! En sval smältande god bekantskap som är väl värd att göras även på 2000-talet.

    2 st ägg 
200 g florsocker   (på 50-talet sa man pudersocker)
350 g Cokosfett
    3 msk kakaopulver
    1 pkt fingerkex  (eller fyrkanta kex)
Så här gör du:
Klä en avlång sockerkaksform med smörpapper,
vispa ägg o socker pösigt, smält cokosfettet häll det i äggsmeten och tillsätt kakao rör väl.
Varva smeten med kex i formen, försök att hålla formen kall, annars flyter kexen upp, ställ den kallt när allt är färdigt.
Det tar ung 4 timmar att få kakan stelnad, skäres före serveringen i 1 cm tjocka skivor och njut


Kakan på fotot är inte perfekt, men man ser principen
Kycklinggryta med brockoli
Räcker till 8 pers
Det här behöver du:
1Kg Kycklingfilleer
½Kg Brockoli
8dl Cokosmjölk
1msk Röd currypasta
4st Vitlöksklyftor
1stor Gul lök
1st Buljongtärning
1st Morot
1st Palsternacka
½brk Minimajs
Så här gör du:
Börja med att koka upp cokosmjölken, tillsätt röda currypastan, lägg i buljongtärningen, skär kycklingfilleerna i små tärningar, lägg ner dem i grytan, finskiva löken och lägg i den, pressa vitlöksklyftorna i med dem, låt det koka hela tiden, skala palsternackan o moroten skiva i medaljonger, ner i grytan med dem, smaka av styrkan och sältan justera vid behov, ner med minimajsen och brockolin...... sedan är det bara att servera med kokt ris....
 PS: om du inte gillar grönsaker så går det bra att utesluta dessa - - - Leffe 
PANACOTTA/CHOKLADMOUSSE
Räcker till 6
Det här behöver du:
1 pkt EKSTRÖMS fresta PANNACOTTA
1 pkt       "-"             "-"    CHOKLADMOUSSE
5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
6 st stora vinglas el 4 dl muggar  
Elvisp 
100g mörkchokladkaka 
Så här gör du:

Gör enligt receptet på PANACOTTA förpackningen, när det kokat klart, fördela i de 6 glasen, ställes kallt.
Tag sedan resten av vispgrädden (2dl) vispa ner MOUSSE påsarna i grädden, fördela sedan i de avsvalnade panacotta glasen, ställ åter kallt, njut sedan av en gudomligt god dessert......vill man kan man toppa med en klick vispgrädde, riv chokladkakan på grova rivsidan, strö på toppen

PS: bärsåspåsen från pannacottan kan ni använda till något annat någon gång.

Ingrids pepparkakor
Räcker till många
Det här behöver du:
      
250 g smör
300 g strösocker
1 msk sirap
1 st ägg
2 tsk bikarbonat, lösta i vatten
4 tsk malen ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk malen kardemumma
3 tsk malen kanel
450 g vetemjöl
Så här gör du:
 Beredning ; Smör o socker röres, därefter tillsättes de övriga ingredienserna i nämnd ordning. Rullas, får stå i kyl över natt, skäres i skivor 3-4mm, gräddas i ca: 10 min i 200 grader.   Smakrika....inget för veklingar...lycka till....LHÖ
 
PS. jag vill ha en kommentar när du bakat och/eller smakat dessa pepparkakor.
mailto:  l.hostedt@telia.com    märk med "pepparkakor"
Mormors PLÄTTBAKELSER. halvmånar
Räcker till 20 st
Det här behöver du:

1A.
2 Ägg
1 dl Strösocker
150 g Smör
75 g Vetemjöl
1B.
Vinbärsgele
Florsocker/vatten ( 10+1)
4 droppar karamellfärg
Strössel

BRA TÅLAMOD

Tillbehör: Plättpanna

Så här gör du:

Smält smöret, låt svalna, rör ned socker, tillsätt ett ägg i taget under omröring,  blanda i mjölet.  Smörj  plättlaggen, fyll i varje rundel med 2 tsk och jämna ut. Grädda i Ugnen 225 C, i ca 8 minuter. Lägg på plåt för att kallna, bred vinbärgele eller sylt på hälften av plättarna, lägg ihop 2och2, garnera med den färgade glasyren, strö över strössel eller hackad mandel, Dela på mitten till halvmånar....smaklig spis.....njut och tänk på mormor...eller farmor........vid spisen...Leffe
 

"Leffes" Smörgåstårta
Räcker till 12-15 pers
Det här behöver du:

Polarkaka
Bredbar leverpastej
Majonäs Findus äkta
Bostongurka
Mjukost
120g Rökt skinka (kan bytas mot kalkon)
400g Skagenröra
Cremefraiche
2 Citroner
12 Coctailtomater eller vindruvor
4 Ägg hårdkokta
400g skalade RÄKOR
1 slanggurka
1 knippa dill

(100g Cremefraiche, 100g Riven stark ost,
150g Creme Cheese,  2krm chilipulver. =ostkräm)

Så här gör du:
På Polarkakan brer man.....
Lager 1, en röra av 100g leverpastej, 70g Bostongurka, 70g majonäs
Lager 2.150g mjukost, 120g hackad rökt skinka
Lager 3.350g skagenröra
Lager 4.Ostkräm.
På toppen: blanda 4msk majonäs, 4 msk cremefraiche bred ut detta på ovansidan och runt om.
Garnera med äggskivor, citronhalvor och halverade coctailtomater till en mur på ovansidan, så att räkorna kan läggas på toppen,  sidorna täcks med tunna gurkskivor eller tunna citronskivor.....det sista före serveringen....RÄKORNA  som får täcka innanför ägg/tomat/citron-ringen...ev färsk klippt dill på det hela...Lycka till och smaklig spis....Leffe
Tips för lager 2. Salami-mjukost med tillsats av hackad chilisalamikorv
Ostkrämen innehåller finriven stark ost, cremefraiche och majonäs - detta kan strykas på och runt tårtan.
  
Leffes Daimtårta
Räcker till 10-12 pers
Det här behöver du:
200g Daimchokladkaka
5 dl Vispgrädde
2 dl      -"-
1 pkt Tårtbottnar
sylt av bär tex Drottningsylt
chokladpuddingpulver (för 5dl mjölk)

Så här gör du:
Vispa chokladpuddingpulvret med 5 dl vispgrädde, var snabb det tjocknar fort, ställ den i kylen 15min.
Bred 5 msk sylt på första tårtbotten, lägg på nästa och bred den, med den tjocka chokladpuddingen, spar lite till sidorna.
Lägg på sista tårtbottnen, Smält Daimchokladen i en skål i hett vatten du kan blanda i 2dl vispgrädde, när den smält bred ut över kakans översta lager. Sedan "spackla" tårtan runt om med resten av chokladpuddingen, ställes i kylen ett tag.  Njut och må bra önskar....Leffe

PS: Ni kan ju dekorera tårtan med något trevligt.
Princesstårta
Räcker till 12 personer
Det här behöver du:

1  Förpackning tårtbottnar köpes
1  Marsipanlock för princesstårta
5 dl Vispgrädde
Strösocker
Drottningsylt
Vaniljkräm
Florsocker

Så här gör du:
Koka först till en vaniljkräm, på 5dl mjölk + 4 msk EKSTRÖMS Marsan (för kokning) och tillsätt 1dl strösocker tillredes enl förpackningen.
Vispa grädden + 2msk socker vispas hård. (men inte till smör)
Tag första tårtbotten, bred med 4 msk Drottningsylt
lägg på nästa, täck den med den avsvalnade vaniljkrämen,  som måste vara "stabbig" gör den lite högre på mitten,
På med översta skivan, bre den med den hårt vispade grädden, gör en mjuk o fin bula "spackla" även sidorna runt om.
Tag ur marsipanlocket försiktigt ur sin rulle, lägg den ovanpå gräddtoppen, renklipp vid nederkanten
Pudra över florsocker med en sil....bjud vänner och
njut din hemlagade PRINCESSTÅRTA...LHÖ  🤒
Kaffeliquer.
Räcker till 75cl
Det här behöver du:
40 cl 40% Sprit      
2 dl Strösocker
8 msk Bryggmalet kaffe
3 msk Vaniljsocker
3 dl Hett vatten
    

*/vid 60% sprit tag bara 35 cl 
      samt 4,5 dl Hett vatten.
 
Så här gör du:
Fyll en bryggkanna med spriten, tillsätt strösocker,
Fyll ett kaffefilter med kaffet och vaniljsocker,
Häll över det heta vattnet
Fyll på flaska, njut i små doser med dina vänner

Don´t drink and drive....hälsar....Leffe 
STEKT RIS KÖTT
Räcker till 3
Det här behöver du:
5 dl kokt jasmin eller basmatiris
3 ägg
200g kokt/stekt/grillat kött* i små bitar
1 gul-lök
4 vitlöksklyftor (eller fler)
Thai-soyasås
Oyster-sauce
chilipulver
2 tomater
rapsolja
anm* Kött= nöt, fläsk, kyckling eller skaldjur
 
Så här gör du:
Börja med att vispa ihop äggen med en skvätt mjölk, stek det i en wookpanna till en omelett, hackas i små bitar och spares till slutet.
Skala och hacka lök o vitlök, stekes i lité rapsolja, lägg i köttbitarna och värm, tillsätt det uppvärmda riset, rör om snabbt, efter en stund droppa på 1msk oyster-sauce, 1msk thai-soyasås och 1 eller 2krm med chilipulver därefter tillsättes den hackade omeletten och de klyftade tomaterna,allt får en hastig uppvärmning i wookpannan, smaklig måltid

Har inget foto just nu mvh.....Leffe
LEFFES FISKGRATIN
Räcker till 5 pers
Det här behöver du:
6-8hg spättafileer ( eller billigare fisk)
5 dl vispgrädde
1 påse räk- el hummersoppa
potatismospulver+ mjölk
smör
300g räkor skalade
4 st äggulor
1 st vitlök
salt
 
Så här gör du:

Medan du väntar på fiskgratinen
 ÄT NÅGOT ANNAT ISTÄLLET
OCH MÅ BRA

Livet är för kort
för att inte njuta.

problemet just nu är att jag har
inget FOTO på fiskgratinen.

Risgrynsgröt
Räcker till 10 eller/ 30 pers
Det här behöver du:

En stor kastrull
Rundkornigt grötris
Vatten
Salt
Mjölk
Smör/margarin
(vispgrädde)

Så här gör du:
Antal portioner           10  /  30
Vatten                        8dl / 2,0 lit
Grötris                        4dl / 1,0Kg
salt                         1½tsk / 1½msk
Kanelstång
Allt detta kokas upp långsamt i en stor kastrull, det
tar ungefär  10-15 min
Smör                           100g / 500g
Mjölk                         1½,l  / 4,5 liter
Värm mjölken innan den tillsättes i gröten så är det mindre risk för vidbränning
(vispgrädde om önskas)
Denna gröt kan användas även till Ris ála Malta, tag då kall gröt, tillsätt vispad grädde med 2msk vaniljsocker /½liter grädde och vänd ner avrunna konserverade mandarinklyftor 
 

ingrid 09.10.2011 11:03

goda och lätta recept . och personligt och roligt skrivet .

Leffe 09.10.2011 17:50

Tack för omdömmet, jag skriver så alla skall förstå, samt att jag har provat mig fram till de goda resultaten.. MVH.. Leffe Höstedt

irma 16.03.2011 21:19

Det fanns mycket både nyttigt och onyttigt.Dajmtårtan lät smarrig

| Svar

Senaste kommentarer

31.08 | 19:40

👍Har en likadan i garaget!

10.12 | 11:43

Hej, har du kort från Öregrund ner till Grisslehamn?
Många på våran sida skulle bli glada då....
https://www.facebook.com/groups/1645783245687292/2317595518506058/?comment_id=2317623385169938&notif_id=1544440863937207&notif_t=group_comment

25.06 | 09:59

Blir det träffar i år?

25.05 | 05:33

Ledsen Evelyn: Torbjörn har meddelat att det inte blir någon "Tobbes" utflykt i år 20116. MBH Leffe
PS: Östhammars veterankvällar börjar 30Juni